Uitleg

De waarde van de beschikbare aandelen tellen op tot 150, net zoveel zetels als er in de Tweede Kamer zijn. Hoe populairder een aandeel is, hoe meer deze waard wordt. Alleen fracties die volgens peilingen kans maken op een zetel, zijn te koop.

Net als op de echte beurs kun je winst maken door goedkoop in te kopen en duur te verkopen. Of anticipeer op een koersdaling door aandelen te verkopen en later weer terug te kopen.

Wanneer officiële uitslagen van de verkiezingen van de Tweede Kamer bekend zijn, zullen de aandelen de definitieve waarde krijgen van het zetelaantal. Koop dus aandelen van partijen die meer zetels gaan halen dan de huidige aandeelprijs.

Mag je met meerdere accounts meespelen?

Nee, als je dit doet, dan riskeer je een permanente ban van de website.

Hoe win ik?

In de basis geldt: laag inkopen, duur verkopen.

Waar is de prijs van aandelen op gebaseerd?

De prijs van aandelen is gebaseerd op de referentiewaarde en de markt. Is een aandeel relatief populair, dan stijgt de waarde. Is een aandeel relatief ongewild, dan daalt de waarde. De som van de aandeelwaardes blijft altijd Ƥ150.

Wat is de formule voor de aandelenprijs?

P_partij = 150 * (n_partij * ref_partij + ref_partij * 10000) / (Σ_totaal(n_partij * ref_partij) + ref_som * 10000)

P = aandeelprijs
n = aantal aandelen
ref = 1 + {peiling Maurice de Hond op 19-08-2023}
Σ_totaal = sommeer over alle partijen

Hoe verloopt het koop- en verkoopproces?

Elke twee minuten worden alle openstaande orders afgehandeld. Eerst worden alle aandelen in één keer verkocht, de verkoopprijzen zijn dan voor iedereen gelijk. Daarna worden de koopopdrachten in een keer uitgevoerd, waarbij iedereen dezelfde aankoopprijs betaald voor een aandeel.

Hoe werkt de (ver)koopstop? (KS)

Je mag niet binnen een uur nadat je een aandeel hebt gekocht, deze verkopen en andersom. Je order blijft dan staan totdat het uur voorbij is.

Waarom zie ik bij mijn orders geen totaalbedragen staan?

Wanneer je je order plaatst, moet de definitieve (ver)koopprijs nog bepaald worden. Dit is afhankelijk van andere handel die tegelijkertijd plaatsvindt en van hoeveel aandelen je (ver)koopt. Daarom worden alleen aantallen vermeld en geen totaalbedrag. Merk op dat de aantallen ook niet definitief zijn.

Kan ik teveel aandelen (ver)kopen?

Nee, je kan niet teveel aandelen (ver)kopen. Als je meer aandelen probeert te verkopen dan je bezit, dan verkoop je alleen de aandelen die je daadwerkelijk bezit. Als je hoeveelheid geld niet toereikend is voor een aankoop, zal worden bepaald wat het maximum aantal aandelen is dat je kan kopen.

Hoe wordt de (ver)koopprijs bepaald?

De (ver)koopprijs is altijd het gemiddelde van de huidige waarde en de nieuwe waarde. Als je een aandeel koopt, zal deze duurder worden door je aankoop. Als je een aandeel verkoopt, zal de prijs juist dalen. Merk op dat eerst de verkoopprijs wordt bepaald, en daarna de aankoopprijs.

Wat is mijn score?

Je score is de actuele waarde van je aandelen plus de resterende Parlemunten die je bezit.

Wat is de referentiewaarde van een aandeel?

De referentiewaarde van aandelen is gebaseerd op de peiling van Maurice de Hond van 19-08-2023, met éé erbij opgeteld.

Help! Een aandeel is Ƥ0,00 waard geworden

Als een partij uit de Tweede Kamer verdwijnt bij de verkiezingen, dan zal het aandeel niks meer waard zijn. Deze is dan niet verhandelbaar, maar je behoudt deze wel als bezit.

Zijn er momenten waarop er niet gehandeld kan worden?

Orders kunnen op elk moment geplaatst worden. Voor de verwerking van order geldt:

Hoe bedenk je zoiets?

Nadat ik het idee kreeg voor dit spel, heb ik het spel in ongeveer een week in elkaar gezet. Wat hielp is dat ik een groot deel van de spellogica kon spieken bij de (voormalige) Molbeurs van Erik Tjong Kim Sang. In 2023 is het spel aangepast op basis van de inzichten uit 2021.

Ik heb er wel eens van gehoord, is dit nieuw?

Parlemunt bestaat sinds 2021. Dat wil niet zeggen dat het concept helemaal nieuw is. De Volkskrant had eerder de PAM tot 2002 en ook eco.nomie heeft het in 2012 uitgeprobeerd. Beide aandelenmarkten bestaan inmiddels niet meer.